Atracții Turistice

Exploreaza obiectivele turistice din Sovata si imprejurimile The Lazy Bear

Descopera Sovata si obiectivele ei turistice impreuna cu familia si copii si relaxeaza-te in fantasticul Tinutul al Sarii

Afla Drumul Sarii din Sovata cu ale sale trasee eco-didactice – admira salba de lacuri carstice in drumetii usoare si lasa potecile minutios creionate sa te incante.

Admira panorama Statiunii Sovata din Turnul Belvedere.

Relaxeaza-te si/sau trateaza-te in cel mai mare lac helioterm din lume – Lacul Ursu.

Petrece timp sanatos: Salina Praid se afla la doar 10 minute de mers cu masina – in zona de poveste a ”Ocnelor de sare”

Aventureaza-te pe un traseu lejer si scurt pana la Capela 14 Cruci si afla-i adevarata povestea

Schiaza la Sovata pe singura partie din judetul Mures

Cutreiera Sovata in natura si ramai activ

Esti iubitor de trekking sau hiking?! La Sovata ai ajuns tocmai bine, caci obiectivele turistice sunt variate.

Pentru amatorii de trasee mai lungi, in Sovata gasesti variante pentru toate gusturile:

 Atenție la ursi! … in cazul abordarii unui astfel de traseu, recomandam sa se anunte in prealabil Serviciul Public Salvamont.

Bucura-te de “dulcea trandavie” la The Lazy Bear

Din punct de vedere fizic nu esti pregatit sa pornesti intr-o aventura, ce-ti pare dificila?!

Nimic mai simplu! … opteaza sa te relaxezi pe arealul The Lazy Bear Sovata.

 

… lectura la gura sobei sau dupa preferinta in natura; boardgames pentru toata gasca sau vizionarea filmelor preferate – poate insemna varianta ideala cand vine te gandesti la dolce farniente.

Zona de SPA (sauna si ciubar) se ridica la nivelul asteptarilor celor 4 margarete si te asteapta sa te rasfeti asa cum meriti.

 

… si pentru ca ne dorim ca oaspetii ce ne trec pragul sa beneficieze de sprijinul nostru pe orice cale, am ales sa-ti oferim cateva informatii utile despre o parte dintre cele mai importante obiective turistice din Sovata.

 

Drumul Sarii din Sovata- un obiectiv turistic unic in lume

Drumul Sarii  este unul dintre obiectivele turistice ce nu poate fi ratat, odata ajuns in Sovata. Ce este special la acest obiectiv turistic?

In rezervatie naturala de tip mixt: Lacul Ursu si arboretele de pe saraturi poti observa fauna si flora unica pe mapamond si pe cale de disparitie.

Arboretul singular in lume, lacurile saline, Turnul Belvedere, Muntele de Sare sunt doar cateva puncte de marcat in vizitarea statiunii Sovata.

Pentru cei mai putin temerari, recomandam unul dintre traseele scurte (de aproximativ 1 ora):

Un obiectiv turistic din Sovata de neratat: TURNUL BELVEDERE

Un obiectiv turistic din Sovata ce merita traseul de aproximativ 30 minute pe jos (1 ora maxim in functie de gradul de leneveala sau contemplatie in care te afli) este Turnul Belvedere.

 

Ce trebuie sa stii despre acest obiectiv turistic?!

  • dificultatea este minima ( traseul este recomandat atat pentru copii, cat si pentru varstnici)
  • poti ajunge si cu masina – pe strada Privighetorilor (dar traseul nu este nici pe departe la fel de spectaculos)
  • pe jos, poti pleca de pe malul Lacului Ursu in directia Lacului Alunis
  • traseul este marcat
  • nu este necesar echipament special
  • nu se percepe taxa de intrare
  • acces non-stop (mai putin in perioada 15 noiembrie – 15 martie)

Pe traseu ai sa gasesti piste de alergat, zone de joaca pentru copii, zone cu aparate fitness si o priveliste instagramabila.

Ajuns la destinatie, turnul din lemn – inalt de 28 m, nu iti va creea probleme in urcarea lui. Treptele generoase si spiralate pot fi parcurse fara efort major. Odata ajuns sus – ai sa ai o panoramare 360 de grade splendita, dar nu te astepta sa vezi lacurile, ci doar partea centrala, estica si nordica a orasului.

 

Ce te-ar mai putea interesa despre acest obiectiv turistic:

  • pentru momente instagramabile in varful turnului – lumina apusului este de preferat
  • in conditii de vant si | sau furtuna este recomandat a nu se urca in turn
  • a se evita urcarea daca in turn sunt deja aproximativ 50 de persoane
  • accesul copiilor sub 14 ani este permis doar sub supravegherea unui adult
  • locul este foarte curat ( ecotoilet si cosuri de gunoi in zona)

Obiectivul turistic din Sovata cel mai faimos: Lacul Ursu

Considerat cel mai frumos obiectiv turistic din Sovata Lacul Ursu are cea mai mare concentrație salina de pe planeta si este un lac de dolina – a carui data de formare se cunoaste cu precizie: 27 mai 1875 ora 11.

 

Stiai ca?!

  • cel care a intuit beneficiile apei din zona si a construit un baraj in 1860 – a fost Veress József- un simplu om gospodar;
  • Sovata s-a transformat in statiune in urma viziunii lui Sófalvi Illyés Lajos in 1901;
  • Regina Maria a României a avut propria cabina cu etaj pe malul Lacului Ursu;
  • metodele de tratament: cu apa sarata, cu namol, diferite forme de fizioterapie – pot trata 21 de boli;
  • in statiunea balneara Sovata beneficiezi de trei categorii de tratamente: preventiv (10-12 zile), tratare a bolii (18-20 zile), reabilitare (3 săptămâni+)
  • tipuri de afectiuni ce pot fi tratate: boli ale aparatului locomotor, afecțiuni endocrine, boli ale sistemului nervos, afecțiuni ale metabolismului, boli ginecologice.

Langa Sovata un obiectiv turistic ideal nu doar pentru copii- Salina Praid

La cateva minute de Sovata – se afla un obiectiv turistic ce-i musai de vizitat odata aflat in Tinutul Sarii. Salina Praid cunoscuta mai ales pentru remediile terapeutice cand vine vorba de infectii respiratorii si capela sculptata din sare – reprezinta un loc ideal pentru copii de toate varstele.

 

Beneficiile Salinei Praid sunt binecunoscute si diverse. Daca nu ai mai fost pana acum la Praid, afla ca in salina sunt amenajate spatii de joaca pentru copii, locuri de relaxare, mese cu banci unde poti organiza un “picnic”; dar gasesti si magazine cu suveniruri, un restaurant, o biserica si un mic muzeu al sarii.

 

Ce trebuie sa stii despre acest obiectiv turistic:

  • fii pregatit pentru aglomeratie si galagie
  • daca doresti sa petreci mai mult timp, inarmeaza-te cu o carte sau jocuri dupa preferinta; in salina poti juca tenis de masa, badminton – dar este interzis jocul cu mingea
  • te poti relaxa intr-un scaun cu masaj – in timp ce copiii sunt preocupati in parcul de aventura ingenios amenajat 🙂
  • persoanele cu handicap locomotor pot primi sprijin din partea personalului de serviciu de la casa de bilete
  • temperatura in Salina Praid este de aproximativ 16 grade – deci ai grija sa fii imbracat corespunzator

Un obiectiv turistic insemnat in Sovata Capela 14 Cruci - Golgota din Sovata

Un obiectiv turistic din Sovata ce nu treuie ratat – considerat a fi Golgota din Tinutul Sarii. Traseul Capela 14 Cruci reprezinta unul dintre traseele scurte pe care trebuie sa le parcurgi odata ajuns in Sovata. Cu o dificultate scazuta, dar un impact remarcabil odata finalizat traseul, recomandam experienta pentru turistii de toate varstele.

 

Ce trebuie sa stii despre acest obiectiv turistic:

  • durata aproximativa parcurgerii traseului este de maxim o ora
  • traseul este marcat: semnul este un triunghi albastru cu un contur alb
  • odata ajuns sus, privelistea este instagramabila atata ziua cat si noaptea (cand fiecare cruce este luminata)
  • este posibil sa vizitezi interiorul Capelei, dupa ora 17, dar va trebui sa iei legatura cu Centrul National de Informare si Promovare Turistica Sovata.

Exista o falsa legenda despre acest loc, care povesteste ca: “in urma cu mult timp acolo a trait un pustnic care a ridicat capela respectiva. Acel pustnic suferea mult din cauza singuratatii. Zi dupa zi se ruga la Dumnezeu sa-l scape de singuratate si atunci cand a implinit 70 de ani a gasit la usa capelei sale un cosulet in care se aflau doi prunci. Pustnicul i-a adoptat cu mare bucurie si s-a mai rugat Domnului sa-i mai dea atata viata cata va fi nevoie pentru a-i creste pe copii si pentru a-i vedea capabili sa se descurce in lume. Pentru fiecare an de viata in plus din acel moment, pustnicul a promis sa ridice cate o cruce in fata schitului sau. Dupa ce au trecut 14 ani, copiii s-au angajat ucenici la un mestesugar, moment in care pustnicul a inchis ochii pentru totdeauna. ”

 

… adevarata poveste a Capelei si a celor 14 cruci incepe in 1876, cand pustnicul János Esztergár a creat crucile pe coasta dealului, ce simbolizează cele 14 stații de pe Muntele Golgota. Pana in 1900, pe aceasta Cale a Crucii, credinciosii veneau in numar foarte mare, anual; in zilele noastre inca au loc doua pelerinaje: Gasirea Crucii (1 mai) si Inaltarea Crucii (14 septembrie) a caror slujbe au loc sambata…

Un obiectiv turistic preferat de multi in sezonul rece - schi la Sovata

Daca iubesti sporturile de iarna – atunci e musai sa nu ratezi acest obiectiv turistic. La o aruncatura de bat de centrul statiunii Sovata, poti schia, e singura locatie din judetul Mures. Aici ai sa gasesti doua partii: una de nivel mediu – Alunis si alta pentru copii si incepatori- Alunis 2.

 

Alunis – dificultate: medie | lungime 1100 metri | diferenta de nivel 350 metri

Alunis 2 – dificultate: incepatori | lungime 300 metri | diferenta de nivel 30 metri

Ambele partii beneficiaza de instalatie nocturna si tunuri de zapada.

 

Ajungi aici in aproximativ 15 minute – din centrul statiunii Sovata (urmaresti indicatoarele) – de mers cu masina pe un drum forestier. La baza partiei gasesti o parcare (nu foarte bine semnalizata- cel putin iarna – dar primitoare si fara taxa) si mai gasesti si unde sa mananci, sa bei ceva cald daca poftesti.

In functie de placeri, pe langa schi (in cazul in care nu ai venit pregatit, poti inchiria echipament aproximativ 40 ron | zi, centrul de inchiriere este la vedere, langa

Salvamont), bineinteles ca poti sa practici snowbordingul; ori poti sa te dai cu snowmobilul – pentru aceasta activitate va trebui sa scoti din buzunar  aproximativ 140 ron/30 min; si tot in suma asta vei primi bonus si un insotitor  ( caci nu esti in siguranta de unul singur, daca nu ai mai condus…)

Urcarea schiorilor se face pe bază de card.

Asadar: acces la telescaun fara cozi interminabile, aer tare, liniste cat incape, zapada cat cuprinde; loc unde sa mananci o paine cu untura (traditional in zona) si sa bei un lichid fierbinte | ori tare (traditional oriunde 🙂) … si daca ai doar putin noroc – caprioare ai sa mai gasesti pe partia din Sovata.